دیابت چیست؟
دیابت بیماری مزمن است که در آن میزان ترشح انسولین کمتر از مقدار لازم برای نرمال نگهداشتن قند خون است.
انسولین ماده ای است که در بدن تمامی افراد توسط بخشی از غده لوزالمعده ساخته و به داخل جریان خون ریخته میشود این ماده در سوخت و ساز مواد نشاسته ای و قندهای ساده و تنظیم قند خون نقش مهمی دارد. کاهش انسولین به این معناست که یا ترشح انسولین از لوزالمعده، کاهش مییابد و یا اثربخشی آن در بدن کم میشود.
ما در این مقاله به کلیدیترین راه کنترل دیابت یعنی رژیم غذایی، الگوی مصرف غذا صحیح میپردازیم.
اکثر افرادی که مبتلا به دیابت هستند دارای اضافه وزن و چاق هستند، یک رژیم غذایی مناسب میتواند در جلوگیری از بیشتر شدن وزن و در صورت امکان کاهش وزن موثر باشد.
بدین منظور نیازی نیست غذای فرد دیابتی از سایر اعضا متفاوت باشد بلکه باید مصرف برخی غذاها بخصوص چربیها محدود شود زیرا مواد چرب حدود دو برابر از مواد نشاستهای و پروتئینی انرژی تولید میکند و مصرف این مواد باید محدود شود.
فرد دیابتی بایستی به اندازه کافی از مواد نشاستهای مانند: برنج و نان و ماکارونی و سیب زمینی استفاده کند.
اجتناب از مصرف مواد غذایی نشاسته ای کاملا نادرست است و توصیه نمیشود.
همچنین مواد پروتئینی مانند: گوشت قرمز و سفید، تخم مرغ و لبنیات باید در حد نیاز مصرف شود.
مواد غذایی ممنوع در رژیم غذایی دیابت:
- غذاهای سرخ شده و سرشار از چربی اشباع و چربی ترانس
- انوع شیرینیجات مثل: بستنی و آبنبات
- غذاهای سرشار از نمک
- نوشیدنیهایی با قند زیاد مانند: آب میوه، نوشابه و نوشیدنی های انرژی زا
- مشروبات الکلی
فعالیت بدنی
فعالیت بدنی در دیابتی ها نقش بسیار مهمی دارد و باعث:
- کاهش فشار خون
- کاهش سطح گلوکز خون
- بهبود جریان خون
- و سوزاندن کالریهای اضافی و…
افراد مبتلا به دیابت با داشتن یک رژیم غذایی مناسب توسط مشاور تغذیه و فعالیت بدنی مداوم و اصولی میتوانند این بیماری را تا حد زیادی کنترل نمایند.