رژیم پریتیکین (Pritikin Diet) یکی از محبوبترین رژیمهای لاغری است که برای اولین بار توسط فردی به نام ناتان پریتیکین (Nathan Pritikin) ابداع و کتاب رژیم پریتیکین در سال ۱۹۷۰ بهعنوان یکی از پرفروشترین کتابهای رژیم غذایی شناخته شد. این رژیم مانند سایر رژیمهای لاغری کتوژنیک، دش، مدیترانهای و … یکسری اصول دارد که شما باید درصورت تمایل به پیروی از این رژیم با این اصول آشنا شوید.
رژیم پریتیکین چیست؟
همانطور که گفته شد، این رژیم در دهه ۱۹۷۰ ابداع شد و هدف از آن کمک به کاهش وزن و بهبود سلامتی بدن بود. این رژیم غذایی بر خوردن غذاهای فرآوری نشده، کم چربی و فیبر بالا با ورزش روزانه تاکید دارد و معتقد است که رعایت این اصول میتواند شما را به هدف موردنظر برساند.
باید اشاره کرد که Nathan Pritikin یک پزشک یا متخصص تغذیه نبود، اما اشتیاق او به یک سبک زندگی سالم که ناشی از مشاهدات او در مورد بهداشت و تغذیه در طول جنگ جهانی دوم و همچنین مشکلات سلامتی خودش بود، باعث شد این رژیم غذایی را ابداع کند. از همین رو باید گفت این رژیم غذایی مورد تایید بسیاری از پزشکان و متخصصان غذایی نیست، زیرا آنها معتقد هستند که بسیاری از نکات سلامتی در این رژیم نادیده گرفته میشوند.
رژیم غذایی پریتیکین چگونه کار میکند؟
بهطورکلی رژیم غذایی پریتیکین را میتوان براساس سه اصل دسته بندی کرد که این سه عبارتند از رژیم غذایی پریتیکین، برنامه ورزش و ذهن و بدن سالم. حال در ادامه در رابطه با هرکدام از این سه اصل صحبت میکنیم تا از آنها و شرایطی که دارند مطلع شوید.
رژیم پریتیکین
همانطورکه گفته شد، این رژیم غذایی بر غذاهای کامل و فرآوری نشده تاکید دارد و توصیه میکند غذاهایی که چربی کم و فیبر بالا دارند را در برنامه غذایی خود قرار دهید. در این رژیم باید ۱۰ تا ۱۵ درصد چربی، ۱۵ تا ۲۰ درصد پروتئین و ۶۵ تا ۷۵ درصد کربوهیدراتهای پیچیده مصرف شود. همچنین باید گفت این رژیم براساس یک سیستم استاپ لایت با فهرستی از غذاهای go (برو)، caution (احتیاط) و stop (توقف) است که باید به آنها توجه داشته باشید.
غذاهای دسته go درحقیقت غذاهایی بهشمار میآیند که شما باید بیش از هرچیزی آنها را مصرف کنید. غذاهایی که در این دسته قرار میگیرند شامل مواردی چون میوهها، سبزیجات، غلات کامل، سبزیجات نشاستهای، حبوبات، ماهی، پروتئین بدون چربی و غذاهای کم چرب و غنی از کلسیم مانند ماست بدون چربی میشوند.
غذاهای دسته caution همانطورکه از نام این دسته مشخص است باید بهصورت محتاطانه و محدود مصرف شوند و برای شما مجاز هستند. این مواد شامل مواردی چون روغنها، قندهای تصفیه شده مانند شربتها و آبمیوهها و غلات تصفیه شده مانند نان سفید، ماکارونی و برنج میشوند که باید در برنامه غذایی شما بهشکل کنترلشده مصرف شوند.
در نهایت به غذاهای stop میرسیم. غذاهایی که در این دسته قرار میگیرند، نباید بیشتر از یکبار در ماه مصرف شوند. لیست غذاهایی که در این دسته قرار میگیرند، عبارتند از:
- چربیهای حیوانی مانند کره
- روغنهای استوایی مانند روغن نارگیل
- روغنهای فرآوری شده مانند مارگارین
- گوشتهای فرآوری شده
- لبنیات و غذاهای فرآوری شده
برنامه ورزشی رژیم پریتیکین
برای آنکه این رژیم بهشکل موثری واقع شود، لازم است که کنار توجه به برنامه غذایی به تمرینهای ورزشی نیز اهمیت بدهید. تمرینهایی که برای این رژیم درنظر گرفته شدهاند، بر سه حوزه اصلی تمرکز دارند که این سه حوزه شامل تمرینات هوازی برای آمادگی قلبی عروقی، تمرینات قدرتی و تمرینات کششی برای انعطافپذیری هستند.
بنابراین شما باید در هفته حداقل ۶ روز و هرروز ۳۰ تا ۹۰ دقیقه تمرینات هوازی، دو الی سه بار در هفته تمرینات قدرتی و هرروز ۱۰ الی ۲۰ دقیقه تمرینات کششی انجام دهید. البته تمام این موارد کلی است و مسلما برای هرفرد با توجه به شرایطی که دارد میتواند متفاوت باشد. از همین رو توصیه ما به شما این است که هر رژیمی را تحتنظر یک متخصص انجام دهید تا از روند اصولی آن مطمئن باشید و بدانید که بهترین نتیجه حاصل میشود.
ذهن و بدن سالم
از دیگر برنامههای اساسی در رژیم غذایی پریتیکین میتوان به مدیریت استرس و اضطراب مزمن اشاره کرد، زیرا مسلما میدانید که استرس طولانیمدت میتواند جسم و روان شما را با مشکل روبرو کند. از همین رو در این رژیم به این موضوع نیز توجه میشود. تلاش بر این است که شما نگرش مثبتی به اطراف خود پیدا کنید و به این باور برسید که توانایی کنترل موقعیتهای اطراف خود را دارید. همچنین این برنامه شما را تشویق میکند که بیشتر کنار دوستان و خانواده خود باشید تا مدیریت استرس و اضطراب برای شما راحتتر شود.
آیا رژیم پریتیکین باعث کاهش وزن میشود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت هدف اصلی این رژیم لاغری نیست و نمیتوان آن را یکی از رژیمهای لاغری درنظر گرفت، اما با توجه به اصولی که دارد، میتواند به کاهش وزن شما نیز کمک کند. همانطورکه گفته شد، در این رژیم غذایی تمرکز روی غذاهای فرآوری نشده است و افراد باید بیشتر غذاهای سرشار از پروتئین و فیبر را مصرف کنند.
همین موضوع باعث میشود که شما برای مدتزمان طولانیتری احساس سیری کنید و غذاهایی که میل میکنید نیز راحتتر هضم شوند که نتیجهی تمام این موارد، کاهش وزن خواهد بود. این رژیم همچنین غذاهای پرچرب و آنهایی که قند و نمک بالا دارند حذف میکند، بنابراین فرد در طول روز کالری زیادی مصرف نمیکند و با انجام فعالیتهای ورزشی میتواند به وزن ایدهال خود برسد.
آیا رژیم پریتیکین معایبی نیز دارد؟
مهمترین موضوعی که در رابطه با رژیم پریتیکین وجود دارد و باعث شده سلامت این رژیم زیر سوال برود، این است که در این رژیم توصیه شده فرد تنها ۱۰ الی ۱۵ درصد چربی مصرف کند که این میزان در بهداشت عمومی ۲۰ الی ۳۵ درصد است.
همچنین این رژیم نمیتواند پروتئین کافی را برای بدن تامین کند و ممکن است به همین دلیل ریسک ابتلا به یکسری از بیماریها را افزایش دهد. بنابراین توصیه میشود نسبت به انتخاب این رژیم خودسرانه عمل نکنید و حتما با یک متخصص صحبت کنید تا مطمئن شوید که این رژیم آسیب بیشتری به سلامتی شما وارد نمیکند.
جمعبندی
در این مقاله با نکات ضروری دربارهی رژیم پریتیکین آشنا شدیم. حال همانطورکه گفته شد، این رژیم در کنار مزایایی که دارد از معایبی نیز برخوردار است و از آنجایی که معایب آن جدی بهنظر میرسند، توصیه میشود بررسیهای لازم را در رابطه با آن انجام دهید. از همین رو ما به شما مجموعه بهزیستن را پیشنهاد میدهیم. این مجموعه در تلاش است که بهترین برنامهها را در اختیار شما قرار دهد تا شما بتوانید بهشکل بهتر و سالمتر از زندگی خود لذت ببرید.