هورمون اشتها چیست
همانطور که در مطالب قبلی طبق نظر متخصص تغذیه، خانم دکتر کابلی، گفته شد: با اینکه کاهش وزن عملی بسیار دشوار است اما ثابت نگهداشتن وزن بعد از رژیم لاغری به مراتب کاری دشوارتر می باشد. برگشتن وزن بعد از اتمام رژیم لاغری شما تا حدی بستگی به هورمون های اشتهای بدن مربوط است. به همین سبب در این مطلب سعی بر آن است که تا حدی شما را با هورمون های اشتها و عوامل افزایش و یا کاهش میزان آن ها در بدن، آشنا کنیم.
هورمون اشتها یا گرسنگی
در بدن انسان دو هورمون به نام های هورمون لپتین و گرلین وجود دارد. هورمون لپتین هورمونی است که توسط سلول های چربی تولید شده و سبب کاهش اشتها می شود. این در حالی است که هورمون گرلین که در معده تولید می شود، باعث افزاش اشتهای شما شده و نقش اساسی در وزن بدن دارد.
لپتین چیست!
هورمون لپتین وظیفه سرکوب کردن اشتها را دارد. در افرادی که دارای اضافه وزن هستند و یا دچار چاقی هستند، این هورمون به میزان بیشتری تولید می شود. در برخی از افراد، میزان تولید هورمون لپتین در پی برخی از مشکلات، دچار اختلال می شود و تولید آن کاهش می یابد، در این هنگام مغز فکر می کند که در بدن هیچ توده چربی وجود ندارد. در پی این عمل مغز شروع به تحریک شخص برای خوردن غذای بیشتر می کند که در نتیجه فرد دچار اضافه وزن می شود.
اما مسئله این است که ما چگونه می توانیم اشتهای خود را کنترل کنیم!
⇐ دکتر نیره اسماعیل کابلی، مدرس دانشگاه، عضو انجمن تغذیه ایران، عضو انجمن غذا و تغذیه، حامی سلامت، به عنوان بهترین متخصص تغذیه در تهران، با دانش و تخصص خود آماده خدمت رسانی و ارائه انواع رژیم های درمانی و غذایی، رژیم لاغری، رژیم چاقی،به صورت حضوری و دریافت رژیم آنلاین، رژیم لاغری آنلاین، برای شما عزیزان می باشد
آنچه باید در مورد گرلین بدانیم
گرلین چیست!
هورمون گرلین در معده تولید می شود. هورمون گرلین که به آن هورمون گرسنگی نیز گفته می شود، اشتها را افزایش می دهد. گرلین پس از تولید از راه جریان خون به مغز رسیده و به مغز هشدار می دهد که بدن گرسنه شده و نیاز به دریافت غذا دارد.
هورمون گرلین وظایف متعددی دارد ولی اصلی ترین وظیفه آن افزایش اشتها است، علاوه بر این گرلین می تواند بر روی عملکرد متابولیسم کربوهیدرات در بدن، چرخه خواب و بیداری و احساس مزه تاثیر بگذارد.
طبق نظر محققین میزان هورمون گرلین در بدن، نقش مهمی در تعیین سرعت بازگشت حس گرسنگی پس از خوردن غذا دارد.
به طور معمول، میزان هورمون گرلین قبل از خوردن غذا به طور چشمگیری افزایش می یابد؛ بعد از خوردن غذا حدود سه ساعت زمان لازم است تا دوباره این هورمون ها در معده تولید شوند.
آنچه باید در مورد لپتین بدانیم
هورمون لپتین مهم ترین نقش در تعادل انرژی بدن را دارد اما همانطور که گفته شد، هورمون لپتین وظیفه کنترل اشتها را نیز دارد و وزن بدن را نیز کنترل می کند. لپتین در سلول های چربی بدن تولید می شود و با رسیدن به مغز، به مغز این پیام را می رساند که بدن دارای چه میزان انرژی ذخیره شده است. به طور کلی هرچه بدن دارای چربی بیشتری باشد، میزان لپتین در خون شما افزایش می یابد. در بسیاری از افراد چاق، مغز به سیگنال های مربوط به هورمون لپتین پاسخ نمی دهد. حتی اگر بدن سطوح بالایی از این هورمون را تولید کند.
از عواملی که می تواند بر روی میزان هورمون لپتین در خون، تاثیر بگذارد می توان به زمان خوردن وعده های غذایی و الگوی خواب در افراد اشاره کرد.
برخی از خدمات دکتر نیره اسماعیل کابلی دکتر تغذیه خوب در غرب تهران :